Peranan Jamur dalam kehidupan
Oncom adalah makanan khas Sunda yang ditanam oleh Jamur Ascomycotina. Itulah salah satu kelebihan Jamur . Di samping memberi manfaat, beberapa jenis kulat berbahaya kepada tumbuh-tumbuhan, haiwan dan manusia kerana ia boleh menyebabkan pelbagai penyakit.
Dibawah ini yang bukan Termasuk Peran Jamur dalam Kehidupan adalah
Berikut ini akan menerangkan contoh-contoh Jamur yang bermanfaat dan memudaratkan.
1. Peranan Jamur yang Baik
Kulat mempunyai peranan sebagai pengurai, yang menggambarkan sisa-sisa organisma yang telah mati sehingga dapat digunakan oleh organisme lain. Ini sangat penting dalam kelestarian ekosistem di bumi, kerana apa yang penting untuk kelestarian ekosistem adalah keseimbangan antara pengeluaran biomas oleh organisme fotosintesis dan baik pulih atau kitar semula nutrien yang mereka ada. Dalam proses kitar semula sebatian organik ini, kulat mempunyai peranan penting dalam semua ekosistem utama.
Di samping itu, kulat juga boleh menjadi simbiotik dengan organisma lain. Dengan akar tumbuhan tertentu, kulat simbiotik membentuk mycorrhizae. Mycorrhizae adalah struktur yang memainkan peranan penting dalam bekalan nutrien. Satu lagi bentuk simbiotik kulat adalah lumut kerak. Mawar kerak adalah organisma yang dapat hidup dalam keadaan alam sekitar yang melampau dan sangat sensitif terhadap pencemaran udara. Oleh itu, lumut ini biasanya digunakan sebagai bioindicator kualiti udara.
Kulat juga berperanan penting dalam penapaian makanan dan ubat. Sebagai contoh, cendawan milik kumpulan Zygomycota, contohnya Rhizopus boleh digunakan secara komersial dalam membuat tempe.
Beberapa jenis lain juga digunakan dalam industri alkohol dan untuk mencicipi daging. Terdapat juga jenis lain yang dapat menghasilkan pigmen kuning yang digunakan untuk memberi warna kepada marjerin.
Jenis kulat berikut dan peranan mereka yang bermanfaat untuk manusia:
- Rhizopus stolonifer, untuk membuat tempe.
- Nigricans Rhizopus, menghasilkan asid fumaric.
- Saccharomyces cerevisiae, untuk membuat pita, roti, minuman dan bir.
- Aspergillus oryzae, curd doh roti.
- Aspergillus goii, untuk membuat sake, kicap, tauco, asid sitrik, asid oksalik, dan asid formik.
- Aspergillus niger, untuk menghasilkan O2 dari jus buah-buahan, dan untuk membersihkan jus buah-buahan.
- Penicillium notatum dan P. chrysogenum, menghasilkan penisilin (antibiotik).
- Ganoderma Lucidum, sebagai bahan perubatan.
- Penicillium roqueforti dan P. camemberti, untuk meningkatkan kualiti (aroma) keju.
- Trichoderma sp., Menghasilkan enzim selulase.
- Neurospora crassa, untuk membuat oncom.
- Volvariella volvacea (cendawan jerami), Auricularia polytricha (jamur telinga) dan Pleutus sp. (cendawan tiram), sebagai cendawan penggunaan.
2. Peranan Jamur Berbahaya
Sesetengah jenis kulat juga berbahaya kerana ia menyebabkan penyakit di tumbuh-tumbuhan, haiwan dan manusia. Sebagai contoh, beberapa kulat mikroskopik menghasilkan campuran, seperti aflatoxin yang dihasilkan oleh sejenis acuan. Di samping itu, kulat juga boleh menjadi parasit dalam tumbuh-tumbuhan, haiwan dan manusia. Jenis cendawan berbahaya seperti berikut:
- Aspergillus flavus: Menghasilkan aflatoxy, menyebabkan kanser pada manusia.
- Aspergillus fumigatus: Kanser paru-paru burung.
- Amanita phalloides: Mengandungi balin yang menyebabkan kematian bagi mereka yang memakannya.
- Ustilago maydis: Parasit dalam tumbuhan jagung dan tembakau.
- Epidermophyton floccosum: Menyebabkan penyakit kaki atlet.
- Microsporum sp. dan Trichophyton sp. : Menyebabkan cirit-birit atau kahak.
- Helminthospium oryzae: Parasit dan kecacatan dan badan buah-buahan dan menyebabkan bintik-bintik hitam pada tuan rumah (tuan rumah).
- Candinda albicans: Jangkitan vagina.